Mitt förhållningssätt till tvära kast på börsen

I min omgivning är intresset för att spara i aktier och fonder oftast högre när börsen gått bra under en längre tidsperiod respektive lägre när börsen gått dåligt. Detta brukar leda till att vissa personer hoppar på tåget och köper värdepapper när det har gått bra. Min tolkning är att detta oftast beror på FOMO, Fear of Missing Out, vilket oftast förklaras som en rädsla om att gå miste om något (i det här fallet avkastning) du tror andra erhållit, men inte du. Märkligt då det egentligen är känsla av att ha förlorat något som du egentligen aldrig har haft. Snacka om att vara din egna värsta fiende! De som hoppar in och köper värdepapper bränner ofta sig då de tenderar att underskatta relationen mellan risk och avkastning. Oftast rör det sig om följande variabler:
  • en för kort placeringshorisont, 
  • går in med allt kapital direkt
  • har en för låg riskspridning
  • räknar med att andra tillgångar går upp i pris (bostaden)
  • tar inte höjd för ändrade regelverk (politisk risk)
  • har en för hög belåning (bolån)
Det som oftast sker vid ett börsfall är att dessa personer paniksäljer när börsen faller kraftigt för att rädda återstående kapital. Detta beteende repeteras om och om igen trots att historisk data visar att börsen brukar återhämta sig. En konsekvens är att det sker en omflyttning av kapital från hushåll som saknar buffert till rikare hushåll/organisationer som ser möjlighet att investera. Detta är synd då vissa familjer förlorar sina besparingar.

För att undvika ovanstående är det viktigt att försöka förstå sig på varför börsen faller. Vid finansiella kriser finns det oftast logiska förklaringar och en uppfattning om hur lång nedgången väntas hålla i sig. Denna förväntan innebär att vi får ett möjligt slutdatum, vilket i sin tur leder till att vi kan skapa prognoser. Det här ger marknaden ett lugn. Under den senaste femårsperioden har vi sett hur handelsavtal, tullar, svag kronkurs, stigande bopriser, låga räntor samt centrala stimulanser påverkat börsen. Börsen har varit dopad under en längre tid och min analys var att det bara var en tidsfråga innan vi stod för en börsnedgång. Covid-19 intåg i våra liv är något helt annat och går inte att likställa med en finansiell kris. Det som skapar oro då vi inte har någon möjlighet att göra prognoser. Det är helt enkelt för svårt för oss att uppskatta dess ekonomiska konsekvenser och hur lång tid dess effekt på vårat samhälle håller i sig.

Mitt agerande under sedan börsfallet v.12
Under den här perioden har vår portfölj rasat med ca 30 % och utdelningen minskat med ca 70 %. Det har skett en viss återhämtning under de senaste veckorna, men det är bra bit kvar till ATH. Detta har emellertid inte stoppat oss då vi har valt att ökat på vissa innehav (se diagram). Den blå grafen visar portföljens utveckling medan vita staplarna visar investerat belopp. Det som har visat sig mest lyckosamt för min del är att månadsspara och sedan går in med lite mer kapital när vissa aktier värderas för lågt. Att satsa större belopp (se 2016) har hittills varit en förlustaffär för vår del. Innehaven som har ökat är främst Investor som har en attraktiv substansrabatt. 

 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Privatekonomi för första kvartalet 2020

Ekonomiska nyckeltal - sparkvot